nov '20: Molen terug op de Molenberg in Groenlo?

OLW wil graag herstel vestingwerken inclusief molen.

ma 19 okt 2020

GROENLO - De Molenberg in Groenlo gaat plat voor nieuwbouw en dat biedt kansen voor de herinrichting van het gebied. Paul Wallerbos van de OLW wil van de wethouder weten of de gemeente bij de plannen van de de Stichting Marga Klompé betrokken is en wat het college vindt van de sloop en de herbouw.

Door Kyra Broshuis

“Het Plan Stad Groenlo is nog niet klaar en het blijft belangrijk om nieuwe kansen te benutten en die kans dient zich nu, met de sloop en nieuwbouw, aan”, zegt Wallerbos. Hij zou het liefst zien dat er een replica komt van de oude molen die er vroeger stond. “Het zou heel mooi zijn als ook de oude korenmolen (die daar eeuwenlang heeft gestaan en pas 82 jaar geleden is gesloopt) herbouwd kan worden. Met name de herbouw van de molen zal volgens OLW leiden tot een nieuwe toeristische impuls voor Groenlo Vestingstad.”

Wethouder Marieke Frank zegt dat de gemeente zeker betrokken is bij de plannen van de stichting. “En wij hebben ook de eis neergelegd voor het terugbrengen van de vestingwerken. Daarmee bedoelen we de contouren van de gracht en de wallen. Het gaat niet om herbouwen van muren of poorten. De gracht krijgt hier straks dezelfde uitstraling als bijvoorbeeld aan de andere kant van brug bij de Beltrummerpoort. In de plannen is geen ruimte voor de herbouw van de molen.” De gemeente Oost Gelre heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingeschakeld voor advies over het herstel van de vestingwerken. Er zijn ook subsidiemogelijkheden, zo legt de wethouder uit.

Het hele complex van de Molenberg wordt gesloopt met uitzondering van de karakteristieke oude kapel. Die stamt nog uit de tijd van het Sint Vincentiusziekenhuis. De overige gebouwen aan weerszijden van de Ziekenhuisstraat, dus inclusief de Rank, gaan tegen de vlakte.

Paul Wallerbos ziet ondanks het antwoord van de wethouder nog wel kansen om de molen te laten terugkeren, zo meldt hij.

Wordt vervolgd.

Bron: Groenlose Gids

arrow_upward